Iaurtul este un aliment foarte sănătos. El se găsește în comerț într-o mare varietate, cu diferite procentaje de grăsimi, cu fructe sau cu cereale, dar preparându-l în casă îi putem controla compoziția și ne putem feri de aditivi și conservanți.
Ce ingrediente ne trebuie?
Pentru prima preparare, avem nevoie de un iaurt mic din comerț, urmând apoi să folosim din iaurtul preparat de noi, drept cultură de start pentru următoarea preparare.
Ce ingrediente ne trebuie?
Pentru prima preparare, avem nevoie de un iaurt mic din comerț, urmând apoi să folosim din iaurtul preparat de noi, drept cultură de start pentru următoarea preparare.
- 1 litru de lapte gras, ideal lapte integral de la producători locali, dar dacă nu avem acces, putem lua lapte de 3,5 % grăsime, de la frigidere (nu UHT);
- 1 iaurt natur, mic (aprox. 125-150 grame);
- un praf de sare;
- recipiente de sticlă, de exemplu, 2 borcane a câte 800 ml;
Cum se prepară?
- punem laptele cu praful de sare într-o oală, pe aragaz și îl încălzim pe foc mediu pănă stă să fiarbă;
- reducem focul cât de mult posibil și lăsăm laptele să fiarbă câteva minute;
- oprim focul și lăsăm laptele să se răcească;
- când are cca. 40 de grade, adăugăm iaurtul și amestecăm bine;
- turnăm compoziția în recipientele pregătite;
- înfășurăm recipientele într-un prosop, sau chiar o pătură, care să mențină căldura și le lăsăm să stea;
- după o zi, maximum două, iaurtul este gata și se mută la frigider pentru a încetini fermentația;
- dacă doriți să fie mai cremos, scurgeți din când în când zerul care se formează.
Ce urmează apoi?
- îl puteți consuma simplu sau cu fructe proaspete, cereale, miere;
- nu uitați să păstrați puțin iaurt pentru următoarea preparare.
Poftă bună!
- 1 iaurt natur, mic (aprox. 125-150 grame);
- un praf de sare;
- recipiente de sticlă, de exemplu, 2 borcane a câte 800 ml;
Cum se prepară?
- punem laptele cu praful de sare într-o oală, pe aragaz și îl încălzim pe foc mediu pănă stă să fiarbă;
- reducem focul cât de mult posibil și lăsăm laptele să fiarbă câteva minute;
- oprim focul și lăsăm laptele să se răcească;
- când are cca. 40 de grade, adăugăm iaurtul și amestecăm bine;
- turnăm compoziția în recipientele pregătite;
- înfășurăm recipientele într-un prosop, sau chiar o pătură, care să mențină căldura și le lăsăm să stea;
- după o zi, maximum două, iaurtul este gata și se mută la frigider pentru a încetini fermentația;
- dacă doriți să fie mai cremos, scurgeți din când în când zerul care se formează.
Ce urmează apoi?
- îl puteți consuma simplu sau cu fructe proaspete, cereale, miere;
- nu uitați să păstrați puțin iaurt pentru următoarea preparare.
Poftă bună!