Pregătește-te din timp și prepară-ți propria ”drojdie”!
Ingrediente necesare:
- 250 g de făină integrală (de grâu sau de secară)
- 150-200 ml de apă
Mod de preparare:
? ingredientele se amestecă așa, încât să se obțină un aluat moale nu se pune drojdie (se stimuleazăcreșterea drojdiilor naturale de pe bobul de grâu)
?nu se pune sare (este conservant și va opri creșterea drojdiilor naturale și a bacteriilor)
?se acoperă bolul cu folie și se lasă în bucatarie (nu în frigider!)
?a doua zi probabil că aluatul începe să fermenteze (iși schimbă culoarea, apar bule la suprafață), dar se lasă în pace
?a treia zi, se aruncă jumătate din aluat și se adaugă 125 g de făină și 75-100 ml de apă
- se amestecă ca să se obțină un aluat la fel ca prima dată
- se acoperă și se lasă în pace pentru încă o zi
?începând cu a cincea zi aluatul ar trebui să înceapă să crească
?se continuă hrănirea cu făină și apă o dată la două zile (mereu aruncând jumătate din cantitate)
?nu vă speriați dacă începe să miroase destul de urât (a oțet, a bragă, a lapte fermentat, a vopseaua lavabilă), e mirosul normal al unei maiale, în timp, după mai multe etape de hrănire, culturile de microorganisme se vor stabiliza și mirosul va deveni mai plăcut.
?din momentul în care aluatul se dublează în volum în 6-8 ore de la ultima hrănire
❣️ Felicitări ❣️ Ați făcut maia ❣️
Mod de folosire:
?de acum se poate păstra la frigider,
?se hrănește o dată la 3-4 zile
?partea ce se scoate din aluat nu se mai aruncă, ci se folosește pentru prepararea pâinii
Maiaua bine îngrijită se poate folosi pentru tot restul vieții! (există brutării care folosesc aceeași maia de generații și o propagă cu sfințenie de la o săptămână la alta)!
Poftă bună și spor la gătit!