Acum, în preajma sărbătorilor, datorită unor alimentații mai bogate (după post), care este de regulă cu conținut ridicat de grăsimi și de zaharuri pot apărea ușor afecțiuni ale vezicii și a căilor biliare, denumite popular ”crize de fiere”. Acestea pot cauza multe neplăceri, dacă nu sunt gestionate bine în primul rând prin alimentație adecvată, însă la fel de important este și efectuarea unor investigații medicale.
Organismul nu are nevoie constantă de bilă, doar după ingerarea alimentelor intervine în degradarea grăsimilor. Astfel acest lichid se acumulează în vezica biliară între două mese. În timpul depozitării se îngroașă, i se concentrează conținutul și formează cristale. Astfel pot forma calculi biliari care sunt fie de colesterol, fie de pigmenți. Factorii favorizanți ai formării calculilor sunt: surplusul de calorii ingerate, consumul de alimente cu aport lipidic crescut, consumul carbohidraților cu absorbție rapidă (mărește concentrația colesterolului în bilă) și curele de slăbire stricte
Regimul alimentar în ”criza de fiere”
Regimul alimentar în criza acută în principiu are ca scop ameliorarea durerilor, eliminarea simptomelor (greață și vărsături), reducerea inflamației și restabilirea echilibrului.
În prima zi se consumă alimente puține, cu frecvența meselor mai mare, cum ar fii: sucul de mere proaspăt stors și strecorat; morcovi, cartofi și pătrunjel fierți, pasați și dat prin strecorător. De asemenea este indicată consumul unor ceaiuri (fără coloranți și arome artificiale), la care se poate adăuga puțină zeamă de lămâie.
În următoarele două zile se pot consuma: pâine albă (de o zi sau puțin prăjită); orez și grâu expandat; cartofi, morcovi și orez fierți; cartofi la cuptor sau pireu de cartofi (fără lapte), legume fierte cu orez; ciorbă de legume (fără carne și smântână) și fără condimente tari (piper, ardei iute, etc.); sfeclă roșie răzolit, cu 1 lingură de ulei de măsline. De asemenea se pot servii compoturi proaspăt preparate din mere și piersici (fără coajă, cu puțin zahăr și lămâie) și suc de pere și de lămâie proaspăt stors.
În următoarele două zile se pot consuma alimente ușoare: dovleac, zucchini, salată (fierte pe aburi), zeamă de carne slabă (piept de pui, carne de curcan) cu legume și orez; chefir, iaurt, brânză slabă. De asemenea se pot consuma piersici fără coajă, mere răzuite fără coajă și suc de portocale strecorat.
În crizele acute preparatele din gheara dracului (Harpagophytum) reduc durerea și inflamația și au efect tonic asupra vezicii biliare. Având în vedere că această afecțiune adesea este însoțită de dureri puternice, pot fi de folos și ”calmantele” (de exemplu valeriana). După restabilirea echilibrului, se pot consuma o varietate largă de alimente, însă nu trebuie să pierdem din vedere importanța prevenirii altor crize, care se poate gestiona foarte bine cu puțină atenție și cu consumul unor alimente adecvate.
Regimul alimentar în perioadele de liniște
Prin consumul unor alimente recomandate și prin descoperirea limitelor de toleranță personală față de unele alimente se pot preveni inflamațiile căilor și a vezicii biliare și astfel evitarea perioadelor de criză.
Acest regim va fi hipolipidic, însă atenție! Eliminarea în totalitate a grăsimilor poate intensifica formarea calculilor biliari. Astfel este recomandat consumul lactatelor în formă degresată, light, în cantitate mică. Se poate consuma preparate din carne slabă: pui, curcan, iepure, miel, vită, cotlet de porc, pește slab (fierte sau înnăbușite fără piele). Se vor evita alimentele prăjite în grăsimi. Se pot consuma o cantitate mică de șuncă presată și parizer. Se vor evita mezelurile afumate și condimentate. La salate și la diverse mâncăruri se pot adăuga cantități reduse de ulei (rapiță, măsline, porumb, floarea soarelui).
Regimul alimentar trebuie să conțină fibre alimentare solubile în apă, care se găsesc în diverse fructe și legume. Dintre fructe sunt recomandate merele, piersicii, nectarinele (eventual fără coajă), banana, zeama de lămâie, gutui fiert. Se vor evita consumul de struguri și a fructelor cu semințe mărunte (căpșuni, zmeură, mure, etc.). În funcție de toleranță personală se pot consuma portocale, mandarine, pere, vișine, cireșe, caise, prune, pepene și kiwi. De asemenea se va evita consumul de fructe uscate, de gemuri și de fructe zaharisite.
Dintre legume se va consuma în funcție de tolerață personală: cruciferele, ciupercile, porumbul, ardeii, roșile (fără coajă), prazul și ceapa. Se va evita în special varza și usturoii. Sunt recomandate cartofii, morcovii, pătrunjelul, dovleceii, spanacul și sfecla roșie. Dintre leguminoase se va evita fasolea, soia și lintea. Mazărea este de preferat să fie pasată și dat prin strecorător înainte de consum. Se va evita și consumul de oleaginoase, cum ar fi: nuca, alunele, migdalele, macul, dovleacul și floarea soarelui.
Este recomandat consumul de pâine albă sau semi integrală (de o zi). Se poate consuma făină, griș, fulgi de ovăz, orz și de porumb, paste făinoase, pâine expandată și biscuiți fără zahăr. De evitat sunt patiseriile, cum ar fi: produsele cu foetaj sau din aluat dospit, produsele de panificație cu semințe și prăjiturile cu unt și cu frișcă. Se recomandă evitarea consumului de zahăr, miere, glucoză, trestie de zahăr sau cel puțin reducerea acestora cât mai mult posibil.
În prevenirea crizelor este eficientă lecitina, care emulsifică grăsimile și ajută la digerarea acestora. Magneziul poate reduce nivelul de insulină (adesea asociat cu bolile de colecist), iar vitamina C cu bioflavonoide contribuie la prevenirea formării calculilor biliari.
Respectarea a celor trei mese principale pe zi și a celor două gustări între ele, poate ajuta la evitarea crizei acute. O distanță mare între mese prelungește depozitarea bilei și cristalizarea acesteia, iar apoi la ingerarea alimentelor poate provoaca o contracție bruscă a vezicii biliare, favorizând astfel crizele de fiere.
În timpul sărbătorilor evitați consumul de alimente grase și a prăjiturilor cu cremă de unt și de frișcă, în special dacă ați ținut un post strict înainte.
Vă doresc sărbători fericite, fără neplăcerile cauzate de crize de fiere!