Deteriorarea condițiilor de viață ale oamenilor în timpul tranziției de la societatea agrară la cea industrializată a fost tratată ca nefiresc, astfel conceptul care are orientare înapoi spre natură este văzută ca o evadare și alternativă. Astfel s-a pus bazele conceptului BIO.

            Un produs, un aliment bio este un aliment organic, care este cultivată în procese de agricultură organică. Agricultura organică are drept trăsături generale în ceea ce privește practicile culturale, biologice, mecanice care încurajează reciclarea resurselor, promovează echilibrul ecologic și conservă biodiversitatea.  

            Crtiterii de produs BIO

            Pentru ca un produs să fie certificat ca fiind organic, în Europa, acesta trebuie să fie crescut și produs într-un mod în care aderă la standardele Comunității Europene care să fie bazată pe principii specifice, cum ar fi:

- terenul culturilor de unde provin ingredientele, să fie curate: fără pesticide, fără stropire (cu excepția unor cazuri rare, unnde se folosesc pesticide organice) și să fie tratate doar cu îngrăşământ natural;

- seminţele cultivate să fie certificate și să nu fie modificate genetic,

- utilizarea minimă și numai în caz de necesitate tehnologică esențială sau pentru scopuri nutriționale speciale, ale aditivilor alimentari non-organice,

- excluderea substanțelor și a metodelor de prelucrare care ar putea fi înșelător în ceea ce privește adevărata natură ale produselor,

- prelucrarea alimentelor cu grijă și de preferință cu utilizarea metodelor biologice, mecanice și fizice corespunzătoare.

            Etichetarea produselor ecologice

            Un produs este privit ecologic și poate folosi sigla și descrierea „bio” și „eco” pe etichetă,  dacă respectă normele și metodele de producție, de cultivare, de ambalare, de transport și de depozitare, reglementate de Comisia Europeană, conform căreia toate ingredientele produsului trebuie să corespundă acestor cerințe. De asemenea, este reglementată etichetarea produselor, în așa fel, încât să nu poată induce în eroare consumatorul.  

            Producția de alimente bio este o industrie auto reglementată, supravegheată în anumite țări de instituții guvernamentale și în multe țări este impus producătorilor să obțină o certificare specială bazată pe standarde definite de guvern, pentru ca aceștia să poată comercializa alimentele folosind eticheta de alimente organice/bio. 

            Încadrări pentru etichetarea produselor organice:

  1.  Dacă pe etichetă este menționată: 100% Organic, înseamnă că toate ingredientele sunt produse organice.
  2.  Mențiunea: Organic, denotă că cel puțin 95% sau mai mult din ingrediente sunt organice.
  3.  Inscripția: cu ingrediente organice, conține cel puțin 70% ingrediente organice.
  4.  Mai puțin de 70% ingrediente organice înseamnă că cel puțin trei dintre ingredientele produsului sunt organice.

            Însă nu e de ajuns ca originea produsului să fie organic, deoarece o influență majoră asupra calitatății și proprietățile nutritive ale alimentelor exercită și procesele de prelucrare, de preparare, de transport și de depozitare.

            Produse alimentare, comercializate prin piețe

            Produsele alimentare, preponderent fructe și legume, achiziționate din piețe, direct de la producători sunt BIO, dacă în procesul de cultivare s-au respectat criteriile de rodus BIO.

            Însă în multe cazuri chiar și producătorii mici recurg la folosirea îngrășământului chimic și la pesticide, astfel nu putem vorbi de un produs BIO, chiar dacă alimentul are un gust mai bun, decât cele cultivate în sere, la scară mare.