Pentru o stare bună de sănătate, este important să acordăm atenția cuvenită modului în care ne organizăm în bucătărie, cum alegem alimentele, cum le pregătim, cum le preparăm și cum le depozităm.
- Spălați-vă pe mâini înainte să începeți prepararea mâncării, dar și după ce terminați lucrul cu un tip de aliment și treceți la altul, pentru a evita transmiterea microbilor.
- Nu vă ștergeți pe mâini cu prosopul cu care ați șters chiuveta sau blatul de bucătărie. Este de preferat să evitați folosirea prosoapelor textile în bucătărie, sau să le utilizați doar pentru ștergerea mâinilor. Curățarea suprafețelor se va face cu prosoape de hârtie sau lavete special destinate acestui scop.
- Schimbați regulat buretele de vase și lavetele. Cele folosite pentru spălarea veselei trebuie să fie altele decăt cele cu care curățați suprafețele și nu trebuie ținute laolaltă.
- Trebuie să aveți două tocătoare. Un tocător se va folosi doar pentru carne, iar celălalt pentru legume, fructe și alte alimente. Tocătoarele necesită o curățare temeinică după fiecare utilizare.
- Igienizarea frigiderului este foarte importanta și trebuie făcută regulat. Puteți folosi o soluție de apă călduță și oțet, care va curăța eficient suprafețele și va îndepărta și mirosurile neplăcute. De asemenea, se va igieniza cu atenție chiuveta după fiecare sesiune de gătit.
- Toate aparatele de bucătărie vor fi curățate regulat, inclusiv cuptorul și cuptorul cu microunde.
- Curățați conservele, înainte de a le desface, pentru ca murdăria de pe ambalaj să nu se transfere înăuntru, în momentul deschiderii.
- Când separați albușul de gălbenuș, nu folosiți coaja oului, pentru a nu contamina oul.
- Spălați temeinic fructele cu apă rece, doar pe cele pe care urmează să le consumați imediat.
- Nu folosiți buretele de vase pentru a îndepărta impuritățile de pe legume sau fructe.
- Nu așezați carnea gătită pe aceeași farfurie pe care a fost pusă carnea crudă.
- Așezați carnea pe raftul de jos al frigiderului, pentru a se păstra mai rece și a nu se scurge peste alte alimente.
- Eliminați constant alimentele pe care le aveți de mai mult timp și urmează să se altereze, atât din frigider, cât și din coșul cu fructe și spațiile în care depozitați legumele. Verificați regulat termenele de valabilitate ale alimentelor.
- Nu dezghețați carnea la temperatura camerei, ci in frigider, pentru a preveni alterarea. Gătiți-o imediat după dezghețare și nu o recongelați.
- Nu consumați ouă crude și evitați rețetele în care ouăle nu sunt supuse la tratament termic.
- Când reîncălziți mâncarea, aduceți-o la o temperatură cât mai ridicată, minimum 75 de grade Celsius, pentru a omorî bacteriile care s-au dezvoltat la temperaturi mai joase (sub 60 de grade Celsius). Este preferabil să gătiți doar cât consumați la o masă, dar dacă totuși reîncălziți mâncarea, faceți-o o singură dată.
- Mențineți o temperatură de maximum 4 grade Celsius în frigider.
- Stocați alimentele în caserole speciale, preferabil din sticlă și nu păstrați mâncare neacoperită în frigider.
- Goliți zilnic coșul de gunoi.