Este postul o înfometare?
Postul reprezintă abținerea de la mâncare, băuturi sau anumite activități.
În privința alimentației, postul poate să fie parțial (abținerea de la anumite alimente) sau total (abținerea de la toate alimentele și băuturile, cu consum de lichide fără aport caloric).
Postul se ține prin "actul voit" a persoanei în cauză, ceea ce face diferența dintre post și înfometare.
Ce oferă postul?
Postul ținut în mod echilibrat, două zile pe săptămână, cu reducerea aportului caloric, eliminarea alimentelor de origine animală, a duciurilor și a alimentelor procesate industrial și prin introducerea unui consum ridicat de legume și fructe (salate, legume crude, smoothie-uri), asociat cu un consum adecvat de apă, ajută la detoxifierea organismului, oferindu-i o reechilibrare și ajutând la menținerea și chiar îmbunătățirea sănătății.
Postul acționează sinergic cu gândurile pozitive, optimismul, iertarea și iubirea oferind un echilibru fizic, psihic și mental.
De ce se ține post?
Motivele postului pot fi variate, precum: greva foamei, pariuri, vanitate, însă principalele motive ale postului conștient (voit) sunt religioase sau medicale.
Postul mai poate fi practicat ca un rit de doliu sau de purificare, ca un exercițiu de penitență, ca un mijloc de pregătire pentru unele acte religioase sau fapte importante din viață, sau pur și simplu pentru menținerea sănătății.
Cum se ține un post echilibrat?
Postul bazat exclusiv pe consumul de apă nu este recomandat deoarece organismul va fi privat de nutrienții necesari funcționării optime.
Consumul de sucuri vii, în special smoothie-uri, ajută la eliminarea toxinelor, furnizează organismului vitaminele, mineralele și enzimele necesare și asigură acomodarea cu gustul legumelor crude și cu vitalitatea oferită de acestea.
În cazul eliminării alimentelor de origine animală pe termen mai lung, se recomandă un consum mai ridicat de leguminoase (mazăre, fasole, năut, linte etc.) pentru un aport proteic adecvat.
Se recomandă evitarea preparării mâncărurilor prin prăjire, cu răntașuri (adaos de făină). Baza ciorbelor și a mâncărurilor (ceapa, morcovii, pătrunjelul etc.) se poate căli cu puțină sare în suc propriu, apoi se poate adăuga apa necesară și alte legume, leguminoase. Uleiurile (de preferat sa fie presate la rece) și diverse condimente (piper, frunze uscate sau proaspete) se recomadă a fi adăugate după oprirea focului de gătit, pentru a evita deteriorarea nutrienților datorată temperaturii ridicate prin fierbere.
În perioada de post (și nu numai), este esențial consumul a 8-10 pahare de apă pe zi, pentru a facilita detoxifierea și pentru a proteja funcția renală.
Postul face bine tuturor?
S-a demonstrat în urma numeroaselor cercetări, că postul are efect terapeutic asupra corpului uman și animal, acționând benefic asupra sistemului cardiovascular, metabolismului glucidic, sistemului nervos central, proliferării celulare, influențând în mod benefic durata de viață. De asemenea poate fi o metodă eficientă în combaterea obezității și a problemelor cauzate de aceasta.
Însă sunt persoane pentru care postul poate constitui un risc major, astfel copii, femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să postească niciodată.
Persoanelor care suferă de diabet, hipoglicemie sau alte boli cronice le este recomandat ca orice fel de post (chiar și cel de scurtă durată) să fie ținut sub supravegherea medicului sau a unui profesionist. De asemenea, este nevoie de supravegherea unor specialiști în cazul unui post total, care depășește trei zile.