Organismul uman este un sistem complex, în care fiecare element are un rol bine definit. În momentul în care apare o problemă undeva, tot sistemul are de suferit.

             Care este rolul intestinelor în ”sistem”?

            MICROBIOM↔ SISTEM GASTO-INTESTINAL ↔CREIER

            În schema de mai sus, observăm că există relații complexe între microbiom și celelalte sisteme ale organismului, fiecare element influențându-le pe celelalte. Aici se includ toate sistemele intermediare, unul dintre cel mai afectate de un dezechilibru al microbiomului,este sistemul imunitar, de exemplu.

 

            Ce este microbiomul?

            Microbiomul este un ecosistem format din microorganisme care populează corpul uman. Numărul lor este de 10 ori mai mare decât numărul de celule proprii ale organismului nostru. Putem înțelege astfel, de ce este important să menținem un microbiom sănătos.

 

            Ce anume influențează negativ sănătatea microbiomului?

            - alimentele industriale;

            - conservanții artificiali;

            - tratamentele cu antibiotice;

            - administrarea constantă a anumitor medicamente (folosite în tratamentul refluxului gastro-esofagian, al diabetului, antidepresivele, laxativele, etc.);

            - lipsa diversității în alimentație;

            - regimul alimentar bazat preponderent pe făină și zaharuri rafinate;

            - consumul de îndulcitori artificiali;

            - lipsa alimentelor cu efect benefic asupra microbiomului, din alimentație.

 

            Ce putem face pentru a avea un microbiom echilibrat?

            - alăptarea sugarilor (laptele matern promovează formarea unui microbiom sănătos);

            - limitarea consumului de cereale rafinate, zahăr și îndulcitori artificiali;

            - evitarea consumului de alimente bogate în aditivi alimentari;

            - consumul de alimente bogate în probiotice și prebiotice.

 

            Probioticele și prebioticele

            Probioticele sunt alimente care promovează în mod direct sănătatea microbiomului, datorită conținutului lor de microorganisme vii.

            Prebioticele sunt alimente care prin conținutul lor de fibre insolubile, nedigerabile, influențează pozitiv populația de microorganisme din microbiom.

.

            Alimente bogate în probiotice, benefice pentru microbiom

            - murături naturale (fără zahăr, oțet; atenție la conținutul de sare însă);

            - ceai de Kombucha;

            - brânză maturată (de exemplu Roquefort, Gruyère, etc.);

            - iaurt;

            - sana;

            - kefir;

            - lapte bătut;

            - Tempeh;

            - Kimchi;

            - Miso;

            - spirulină;

            - măsline în saramură.

 

Alimente bogate în prebiotice, benefice pentru microbiom

- cereale integrale (grâu integral, orez brun, orez sălbatic, hrișcă, amarant, etc.);

            - fructe și legume crude;

            - leguminoase (fasole boabe, mazăre boabe, linte, etc.);

- fructe oleaginoase (migdale, nuci, alune, etc.).