Ce este indicele glicemic?

            Indicele glicemic măsoară capacitatea unei glucide de a crește nivelul glicemiei, raportat la o scară de valori care are ca referință glucoza pură. Fiind un indice numeric, se folosește o scală de la 1 la 100, unde glucoza pură are valoarea 100. Alimentele cu indice glicemic mare cresc rapid cantitatea de zahăr din sânge.

            Pe baza indicelui glicemic, alimentele se clasifică astfel:

            - cu indice glicemic foarte scăzut: 0-35;

            - cu indice glicemic scăzut: 36-55;

            - cu indice glicemic mediu: 56-69;

            - cu indice glicemic ridicat: 70-110.

            Cum ne ajută indicele glicemic al alimentelor?

            Indicele glicemic ne arată faptul că glucidele nu au toate același efect asupra nivelului de zahăr din sânge. Alimentele hiperprocesate au în general indici glicemici foarte mari, iar în perspectiva alimentelor pe care le găsim în comerț în prezent, conceptul de indice glicemic ne poate ajuta să alegem pentru alimentația noastră, produse care au o influență mai slabă asupra glicemiei.

            Alimentele hiperglicemiante, solicită puternic funcția pancreasului endocrin și sunt hipercalorice, determinând, în timp, apariția următoarelor afecțiuni:

            - supraponderabilitate;

            - obezitate;

            - sindrom metabolic;

            - dislipidemii;

            - hipertrigliceridemie;

            - maladii cardiovasculare;

            - diabet zaharat de tip 2;

            - cancere;

            - boli neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer).

            Acest concept poate fi un real ajutor în patologiile în care controlul nivelului de zahăr din sânge este foarte important, precum este diabetul zaharat. De asemenea, poate facilita crearea de meniuri echilibrate nutritiv, în regimurile de slăbire sau în meniurile cu specific vegetarian.

         

            Cum putem folosi acești indici în alimentația noastră?

            Putem folosi indicele glicemic al alimentelor, pentru a avea o alimentație mai echilibrată, astfel:

            - consumăm câte un aliment cu indice glicemic mic, la fiecare masă principală din zi;

            - asociem alimentele cu indice glicemic mare, cu cele cu indice glicemic mic;

            - repartizăm consumul de glucide pe tot parcursul zilei, pentru a nu ingera o cantitate prea mare la o singură masă;

            - alegem carbohidrați complecși, cu IG redus, în detrimentul celor rafinați cu IG mare;

            - optăm pentru cereale integrale în locul celor procesate și “albite”;

            - consumăm fructele proaspete, întregi;

            - consumăm leguminoase bogate în amidon complex (fasole, mazăre, năut, bob, linte);

            - înlocuim pâinea albă cu pâine din cereale nerafinate;

            - înlocuim orezul alb cu orez brun, Basmatti sau orez sălbatic;

            - gătim alimentele amidonoase la abur sau prin înăbușire;

            - consumăm alimentele amidonoase, reci, în loc să le consumăm fierbinți.