În această perioadă, poate mai bine, decât oricând, este mare nevoie de o atenție sporită, față de alimentele pe care le achiziționăm.
Vă atragem atenția asupra unor factori esențiali, după care vă puteți ghida, atunci când vă aprovizionați pe termen mai lung, pregătindu-vă de o eventuală (auto)izolare, astfel alimentele achiziționate să fie:
- hrănitoare,
- ușor de depozitat,
- să dispună de elemente nutritive.

Alimentele, care se încadrează în aceste categorii:


- leguminoase (mazăre, linte, fasole, năut) – dispun de conținut ridicat de proteine, fibre, unele vitamine (vitamine din complexul B) și minerale (fier, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, zinc, etc, se păstrează ușor pe termen lung, la loc uscat.
- oleaginoase (diverse semințe de: nucă, caju, migdale, floarea soarelui, dovleac, etc.) - au nivel ridicat de grăsimi saturate (omega 3 și 6), pe lângă conținutul lor de oligo-elemente - se păstrează ușor pe termen lung, la loc uscat.
- cereale (grâu, orez, hrișcă) și produse din cereale: făină (de secară, orez, mălai și integrală de grâu, etc.), paste de orez, paste integrale sau din grâu dur – reprezintă o sursă bună de fibre, proteine și carbohidrați, au conținut ridicat de vitamine hidro și liposolubile și se păstrează ușor pe termen lung, la loc uscat.
- rădăcinoase (pătrunjel, morcovi, țelină, păstârnac, cartofi, gulie, etc) – sunt surse excelente de vitamine: cele din complexul B, vitamina C și de antioxidanți, precursor de vitamine, etc. – se depozitează ușor pe termen mediu, în condiții de aer uscat și rece, sau refrigerat, eventual congelat.
- fructe – au conținut ridicat de carbohidrați și de vitamine, în special vitamina C și vitaminele B, pe lângă enzimele și microelementele de care dispun, însă este recomandat să alegeți variante mai puțin perisabile (măr, pară, citrice, etc), iar în caz de nevoie se poate apela la fructe congelate și la cele deshidratate (dar atenție la nivel de zahăr, în special la cei care suferă sau au predipoziție la diabet),
- ouă – conținut ridicat de lipide și de vitamine liposolubile (A, D, E), oul proaspăt se poate depozita în condiții optime de refrigerare chiar până la 3 săptămâni.
- lapte și lactate – conținut de lipide, glucide, proteine și unele vitamine, în special hidrosolubile, precum minerale, în special calciu – laptele proaspăt este destul de perisabil, însă cele cumpărate din comerț au valabilitate de aprox 2 săptămâni, ca și unele iaurturi, iar alte produse, precum brânzeturi, cașcavaluri, unt, etc., au termen de valabilitate mai lung și se pot depozita în frigider.
- carnea – este o sursă bună de proteine și în funcție de tipul de carne poate avea alți nutrienți: omega 3 (pește), calciu, potasiu, fier, magneziu, sulf, sodiu și unele vitamine – pe termen lung se depozitează în formă congelată.
- legume și salate – deși din porția zilnică nu ar trebui să lipsească salatele și legumele, care au conținut ridicat de fibre și de nutrienți, însă acestea în cea mai mare parte sunt destul de perisabile, astfel aprovizionarea lor în această perioadă vă poate da bătaie de cap, propunem, ca de fiecare dată când mergeți la cumpărături, să vă achiziționați diverse legume, iar cele perisabile să fie în prioritate la consum, iar să vă asigurați, că aveți cantitate suficientă din cele care se pot depozita pe termen lung (ceapă, varză, usturoiul, conopidă, ghimbir, sfecla roșie, dovleacul plăcintar, etc.).

Mențineți-vă sănătatea cu o aprovizionare potrivită și cu o organizare bună!

Rămâneți pe aproape! Revenim cu rețete, idei despre alimente și depozitare, precum și alte informații despre nutriție!