Gătirea legumelor

Gătirea prelungită a legumelor sau folosirea bicarbonatului de sodiu le reduce conținuțul vitaminic. Prin scurtarea duratei de fierbere cu creșterea eventuală a temperaturii și prin introducerea legumelor în apă clocotită se poate împiedica pierderea unor substanțe valoroase.     Este recomandată fierberea pe aburi, sub presiune sau înnăbușirea legumelor.

Împachetarea alimentelor

Pentru împachetarea alimentelor în scopul preparării lor la cuptor, se pot folosi folie de copt (pergament) sau frunze opărite de viță de vie, varză, praz etc., menajând astfel componentele alimentelor.
Folia de aluminiu este contraindicată în totalitate!

Frigerea și prăjirea alimentelor

Frigerea la grătar sau la rotisor este recomandată doar în cazul în care alimentele preparate nu sunt atinse de fumul creat.
Prăjirea în grăsimi (ulei, untură) este o metodă cât se poate de nocivă.

Folosirea microundelor

Microundele acționează asupra conținutului de apă al alimentului, printr-o puternică frecare a moleculelor acestora, afectând în același timp structura chimică a produsului prin alterarea glucidelor, lipidelor, proteinelor, vitaminelor, antioxidanților, enzimelor etc.
Astfel încălzirea se realizează neomogen și alimentele se devitalizează.

Pregătirea și depozitarea alimentelor

Prelucrarea la căldură și depozitarea produselor alimentare pot acționa simultan, mărind pierderile de conținut vitaminic, astfel se recomandă prepararea cantității de alimente pentru o singură zi.  
În caz contrar se recomandă păstrarea acestora în frigider pentru maxim o zi.

Atenție! Încălzirea repetată sau prelungită a unor uleiuri formează compuși toxici pentru organism.
Procesele de prelucrare a alimentelor pot modifica compoziția nutritivă a alimentelor. Se recomandă alegerea potrivită a acestor procese, în așa fel încât să se asigure menținerea calității nutritive ale alimentelor preparate, cu obținerea unui echilibru nutritiv și excluderea oricăror factori de nocivitate.