Apa este o substanță miraculoasă, numită și elixirul vieții, deoarece aproape toate reacțiile chimice din organism se desfășoară în mediul apos. Apa este al doilea element important pentru viață. Fără oxigen supraviețuirea este de aproximativ 5 minute, fără apă supraviețuirea este de aproximativ 7 - 10 zile, iar fără alte elemente pe care le luăm din hrană supraviețuirea este de aproximativ 40 – 70 zile. Să acordăm deci, apei, atenția cuvenită.

Care sunt funcțiile apei în organism?

- are un rol deosebit în procesele de digestie, respirație și circulație;

- reglează temperatura corpului;

- previne stările de oboseală;

- este esențială pentru circulație și pentru flexibilitatea vaselor de sânge;

- îmbunătăţește capacitatea cognitivă;

- asigură sănătatea pielii;

- previne deshidratarea corpului;

- ajută la absorbția și transportul nutrienților în organism;

- ajută la eliminarea toxinelor din organism;

- participă la păstrarea sănătății rinichilor;

- protejează țesuturile, măduva osoasă și măduva spinării;

- acționează ca lubrifiant și tampon pentru articulații;

- face posibilă eliminarea substanțelor reziduale rezultate în urma proceselor metabolice.

 

Care sunt semnele deshidratării?

- durerea de cap;

- foamea dintre mese;

- amețeala;

- afectarea gândirii și a funcțiilor cognitive în general;

- disfuncții în activitatea mușchilor și a funcției cardiace.

 

Ce fel de apă să consumăm?

- apă de izvor de munte;

- apă de izvor imbuteliată în recipiente de sticlă;

- apă filtrată cu ajutorul filtrelor speciale.

 

Cum ne hidratăm corespunzător?

- bem înghițituri mici, consecvent, pe tot percursul zilei;

- este bine să savurăm apa, pentru a se amesteca apa cu saliva, crescând astfel hidratarea organismului;

- să avem la noi întotdeauna lichide;

- să consumăm apă la temperatură medie; apa foarte rece influențează negativ circulația sanguină;

- să consumăm fructe și legume crude;

- să îmbogățim apa cu lămâie proaspăt stoarsă, cu calciu-coral sau cu suc de aloe vera;

- putem consuma sucuri de fructe și de legume proaspăt stoarse, smoothe-uri proaspete sau ceaiuri de plante, neîndulcite.