Știați că florile de soc sunt singurele plante, care se usucă la soare?
Deși florile sunt cele mai utilizate părți ale socului (pentru prepararea sucului, siropului sau a ceaiului), totuși aproape toate părțile se pot utiliza fie ca aliment, fie în scopuri terapeutice.
Florile de soc
- se pot consuma în formă de suc (socată), îndulcitor (sirop) sau ceai (uscat),
- au efecte benefice asupra organismului, fiind diuretice, sudorifice, pectorale și ușor laxative.
Florile de soc se recoltează în mai – iunie, la începutul de înflorire, pe timp uscat.
Fructele de soc
- poate fi preparatăpentru de gem sau compot,
- are efect antinevralgic, laxativ și vitaminizant.
Se recoltează când sunt coapte, în septembrie – octombrie.
Scoarța de soc
- se consumă în formă de decoct (fiert în apă),
- este diuretic, astfel are efecte benefice în reducerea edemelor.
Scoarța de soc se recoltează în septembrie – octombrie.
Frunzele de soc
- se poate utiliza crud la tratarea rănilor, și a furunculozei având efect cicatrizant și analgezic,
- se poate folosi în formă de ceai, având efect laxativ și purgativ.
Socul are efecte terapeutice și este recomandat în:
- răceală, stări gripale, bronșită, sinusită, rinită,
- reumatism,
- stări febrile, transpirație abundentă,
- afecțiuni ale rinichilor și ale vezicii urinare,
- gută,
- constipație,
- obezitate.