Știați că florile de soc sunt singurele plante, care se usucă la soare?

Deși florile sunt cele mai utilizate părți ale socului (pentru prepararea sucului, siropului sau a ceaiului), totuși  aproape toate părțile se pot utiliza fie ca aliment, fie în scopuri terapeutice.

Florile de soc

- se pot consuma în formă de suc (socată), îndulcitor (sirop) sau ceai (uscat),

- au efecte benefice asupra organismului, fiind diuretice, sudorifice, pectorale și ușor laxative.

Florile de soc se recoltează în mai – iunie, la începutul de înflorire, pe timp uscat.

Fructele de soc

- poate fi preparatăpentru de gem sau compot,

- are efect antinevralgic, laxativ și vitaminizant.

Se recoltează când sunt coapte, în septembrie – octombrie.

Scoarța de soc

- se consumă în formă de decoct (fiert în apă),

- este diuretic, astfel are efecte benefice în reducerea edemelor.

Scoarța de soc se recoltează în septembrie – octombrie.

Frunzele de soc

- se poate utiliza crud la tratarea rănilor, și a furunculozei având efect cicatrizant și analgezic,

- se poate folosi în formă de ceai, având efect laxativ și purgativ.

Socul are efecte terapeutice și este recomandat în:

- răceală, stări gripale, bronșită, sinusită, rinită,

- reumatism,

- stări febrile, transpirație abundentă,

- afecțiuni ale rinichilor și ale vezicii urinare,

- gută,

- constipație,

- obezitate.

Încercați rețetele de sirop de soc, dintre care socul măcerat în miere are cele mai bune efecte terapeutice.