Căpșunile, cu fructele lor dulci spre ușor acrișori, sunt alimente foarte apreciate. Au nivel caloric scăzut (30 kcal/100gr) și sunt benefice pentru orgnism, în special în ceea ce privește sitemul cardiovascular.
Acțiunea lor asupra sănătății:
- sunt antioxidanți puternici;
- au efect de reducere a sintezei colesterolului din ficat;
- curăță vasele de sânge, prevenind arterioscleroza;
- previn hipertensiunea arterială;
- sunt diuretice, astfel facilitază eliminarea acidului uric;
- au efect alcalinizant;
- facilitează tranzitul intestinal prin conținutul ridicat de fibre;
- descongestionează circulația venoasă în sistemul portal (venele din intestin).
Recomandate în următoarele afecțiuni:
- bolile ficatului: hepatită cronică, ciroză, ficat gras,
- dislipidemie,
- hipertensiune arterială,
- retenție de apă,
- gută,
- artrită urică,
- constipație,
- hemoroizi,
- ascită,
- tumori.
Aceste fructe conțin:
- vitamine din complexul B: tiamină (B1), riboflavină (B2), niacină (B3), acid pantotenic (B5), piridoxină (B6), folați (B9); colină, vitamina C, vitamine liposolubile: A, E, K;
- minerale: potasiu, fier, calciu, fosfor, cupru, flour, mangan, magneziu, seleniu, zinc și sodiu (în cantități reduse);
- antioxidanți: antocianide, bioflavonoizi;
- acizi grași mono- și poli- nesaturați, acizi grași saturați (în cantități neglijabile);
- aminoacizi, precum: alanină, arginină, histidină, cistină, betaină, valină, prolină, serină, felilalanină, glicină, triptofan, treonină, izoleucină, leucină, lizină, metionină, tirozină;
- fitonutrienți: beta caroten, fitosteroli, luteină, zeazantină.
Atenție!
Căpșunile sunt alimente alergene, astfel nu ar trebui să fie consumat de persoanele, care:
- prezintă reacție alergică la căpșuni,
- de copii sub vârsta de 1 an.
Datorită semințelor mărunte, indigerabile, ar trebui să fie evitată de persoanele care au probleme biliare sau consumate doar pulpele pasate prin sită și îndepărtate semințele.
Cum și cu ce consumăm căpșunile?
- proaspete: spălate foarte bine înainte, se pot asezona cu mere, suc de portocale, cereale, iaurt;
- mixate: cu suc de portocale, lapte degresat sau lapte de cocos, orez, soia;
- gem și compoturi: pentru extrasezon (atenție la nivel ridicat de zahăr),
- congelate: se păstrează pentru extrasezon, fără a-I modifica conținutul de zahăr și cu pierderi minimale de conținut vitaminic.
Căpșunile astfel pot constitui un ingredient de bază pentru multe alimente, cum ar fi: budinci, înghețate, smoothie, salată de fructe, etc.