Varza:
- prezintă numeroase efecte pozitive asupra sănătăţii şi poate fi consumată atât în stare crudă, în salate, cât şi gătită, fără să îşi piardă calităţile nutritive.
- este o legumă bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului şi a bolilor de inimă prin neutralizarea radicalilor liberi.
- are foarte multe fibre, previne apariţia constipaţiei şi promovează un tranzit intestinal sănătos.
- sucul de varză este indicat în tratamentul ulcerului pentru că are proprietăţi alcaline şi o substanţă numită glutamină care ajută la reducerea inflamaţiei mucoasei stomacale.
- acidul folicdin varză este excelent pentru femeile însărcinate, care au nevoie de acest compus pentru a feri nou-născutul de malformaţii congenitale.
- conţine vitamina C, care întăreşte sistemul imunitar şi ne fereşte de răceli.
- este o sursă importantă de betacaroten, care protejează vederea de afecţiunile apărute odată cu înaintarea în vârstă, inclusiv cataracta.
- este o alegere excelentă pentru dietă pentru că are foarte puţine calorii, con’inut ridicat de fibre şi este delicioasă.
- consumul regulat de varză are efect anticancerigen datorită antocianilor. Un studiu desfăşurat în China arată că un consum zilnic de legume crucifere (precum varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles) este asociat cu un risc mult mai mic de cancer la sân.
- conţine acid lactic, cunoscut pentru efectul său pozitiv asupra musculaturii.
Atentie! Pentru persoanele care suferă de probleme cu tiroida, consumul de varză crudă este contraindicat deoarece poate interfera cu nivelul de iod din organism şi poate agrava boala.
 
Rețetă: Varză la cuptor cu carne de curcan fiert: