Alimente pentru o imunitate mai bună din perspectiva nutrienților pe care le conțin
? Probiotice și prebiotice - susțin sănătatea florei intestinale și previn disbioza; surse: gumă de Acacia, amarant, hrișcă, inulină, lactuloză, produse lactate acide îmbogățite cu probiotice, cereale integrale, orz, fasole;
? Enzimele - favorizează procesele imunitare în general; le găsim în legume și fructe crude;
? Uleiuri vegetale presate la rece - stimulează activitatea limfocitară; exemple: ulei de soia, de alune, de nuci, din semințe de in/cânepă/susan, etc.;


? Alimente hematopoietice - stimulează producerea de sânge și deci de celule imunitare; surse alimentare: caisele, piersicile, strugurii negri și roșii, coacăze, afine, fructe de cătina albă, sfeclă roșie, varză roșie, vin roșude in, de susan, de dovleac;
? Vitamina A - activează răspunsul imunitar și producerea de anticorpi; se regăsește în uleiul de pește, pește, ouă, lapte;
? Carotenoizii, Provitamine A – se găsesc în: morcovi, pepene galben, dovleac, ardei gras galben, tomate galbene, caise, piersici, mango, banane, varză, borccoli, conopidă, orz verde, pătrunjel verde, lăptucă;
? Vitamina C - intensifică producerea de limfocite T; surse alimentare: măceșe, coacăze negre, ardei gras roșu, ardei iute, roșii, broccoli, pătrunjel verde, urzici, ștevie, spanac, lămâi, papaya, kiwi, rodii, afine, coacăze negre, vișine, varză;
? Vitamina D - dinamitează fagocitoza; se găsește în uleiul de pește, peștele oceanic gras, lapte, unt, ficat, ciuperci;
? Coenzima Q10 - stimulează activitatea efectorilor celulari și umorali imunitari; surse: ulei de soia, ulei de rapiță, ulei de pește, pește oceanic gras, carne de pasăre, alune, nuci;
? Proteinele - au în structura lor serotonină, histamină, acetilcolină, arginină, metionină și alte amine și poliamine, importante stimulatoare ale imunității; carnea reprezintă sursa cea mai populară de proteine cu valoare biologică înaltă, dar proteine găsim și în cartilagii, drojdie de bere, soia, alune, brânzeturi, pește, mazăre uscată, fasole uscată;
? Calciul - dinamizează enzimele care metamorfozează acizii grași nesaturați în modulatori imunitari; îl găsim în coji de ouă, cochilii de crustacee marine, semințe de susan, brânzeturi, lactate, verdețuri;
? Seleniul - contribuie la diminuarea proceselor inflamatorii; surse: pește oceanic, alge marine, fructe de mare, ficat, grâu germinat, tărâțe de grâu, ceapă;
? Zincul - impulsionează producția de citokine; se găsește în semințele de dovleac, de muștar, în stridii, grâu încolțit, drojdie de bere, soia;
? Organele imunitare - timus, maduvă hematogenă, ganglioni limfatici, provenite de la omnivore (porc domestic, mistreț, etc.); ele au proprietăți nutriționale deosebite și favorizează procesele imunitare și în corpul uman.

Măsuri generale pentru o imunitate mai bună
? asigurarea unei alimentații sănătoase;
? reducerea activității în aer poluat;
? abordarea unei atitudini de bună dispoziție, seninătate și gândire pozitivă;
? evitarea medicamentelor care diminuează fagocitoza: cortizon, citostatice, estrogeni, progestative, androgeni, anticoncepționale, sulfamide, antihistaminice, antibiotice, aspirină, piramidon, chinidină, nitrofurantoin, tranchilizante, neuroleptice, fenacetină, paracetamol;
? dinamizarea imunității prin mișcare (mers pe jos, jogging, gimnastică, etc.);
? păstrarea unei greutăți normale; supraponderabilitatea și subponderabilitatea încetinesc procesul de producere a limfocitelor și leucocitelor;
? băile calde;
? masajul terapeutic.

Măsuri igieno-dietetice pentru o imunitate mai bună
? hidratați-vă suficient (8-10 pahare de apă pe zi);
? odihniți-vă suficient (7-9 ore de somn pe noapte);
? consumați iaurturi și produse lactate acide sau ceai de Kombucha, ele conțin probiotice și mențin sănătatea florei intestinale;
? evitați consumul de zahăr;
? evitați consumul de făinuri albe;
? consumați grăsimi sănătoase (uleiuri presate la rece, fructe oleaginoase crude, pește gras);
? consumați o varietate de fructe și legume, bogate în antioxidanți;
? acordați atenție fructelor și legumelor cumpărate, consumați pe cât posibil produse locale, de sezon, iar în ceea ce privește produsele din comerț, importate, evitați să consumați părtile cele mai contaminate cu pesticide (de exemplu, coaja de lămâie care este răzuită în multe rețete de prăjituri);
? evitați consumul de alimente hiperprocesate, dulciuri, snacks-uri, produse de patiserie, fast food și semi-preparate;
? citiți etichetele alimentelor și evitați să cumpărați produse cu ingrediente pe care nu le puteți identifica, sau cu aditivi alimentari și E-uri potențial periculoase, care vă pot afecta starea organismului și imunitatea ( E102, E110, E122, E123, E124, E127, E128, E129, E131, E132, E133, E142, E151, E154, E155, E180, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E218, E219, E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228, E230-interzis in UE, E231, E232, E249, E284, E310, E312, E385).