Astenia este o stare de oboseală intensă și prelungită care diminuează capacitatea de efort fizic și psihic fără relație cauză-efect asociată cu efortul. Ea apare de regulă la trecerea dintre anotimpuri.
Unul dintre motivele care crează un mediu prielnic pentru apariția asteniei este alimentația din timpul iernii. Acesta fiind bogată în lipide, cu conținut ridicat de calorii și săracă în fitonutrienți, duce la:
- acumularea de toxine,
- la scăderea mineralelor și a vitaminelor din organism.
Astfel astenia apare cel mai frecvent primăvara, însă poate să se manifeste și între trecerea ale ator anotimpuri, cum ar fi toamna-iarna și rareori între vară-toamnă.
Știați că astenia poate să apară și după eclipse solare?
Simptomele frecvente, care nu dispar după repaus, sunt:
- Epuizare
- Oboseală
- Scăderea capacității de lucru intelectual
- Dureri de cap
- Somnolență
- Palpitații
- Nervozitate
- Agitație
- Iritabilitate
- Scăderea atenției
- Scăderea capacității de memorare
- Lipsă de energie
- Lipsă de tonus
- Pierderea poftei de mâncare
Caracteristic astiniei: aceste simptome nu dispar după repaus!
Cum se manifestă astenia?
- Scăderea capacității de lucru intelectual
- Diminuarea atenției,
- Dificultate de concentrare,
- Greutăți de memorare,
- Gândire încetinită.
- Alterarea percepției asupra mediului
- Intoleranță la zgomote și la lumină,
- Vâjâit în ureche,
- Amețeli,
- Vedere încetoșată.
- Diminuare a vitalității
- Lipsă inițiativă,
- Inhibiție,
- Pierderea interesului.
- Dureri variate și schimbătoare
- dureri toracice,
- cefalee,
- dureri abdominale.
- Alterări ale somnului.
Pentru a remedia situația, în primul rând este nevoie de:
- alimentație corectă,
- consumul adecvat de lichide,
- odihnă corespunzătoare,
- mișcare în aer liber,
- gândire pozitivă,
- revitaminizarea și remineralizarea organismului.
Tratamentul igieno-dietetic:
- alimentare
* legume proaspete: ardei, varză, pătrunjel, conopidă, broccoli,
* verdețuri: salată verde, urzici, păstârnac, nalba, rubarba, spanac;
* fructele: mere, citrice; cătină, măceșe căpșuni, coacăze, goji, afine, fragi,
* consum crescut de leguminoase: năut, mazăre, fasole.
- reechilibrare vitaminică și minerală
* complex B și vitamina C,
* expunerea la soare pentru activarea vitaminei D,
* aport de minerale (iod, fier, mangan, seleniu, fosfor, cupru).
- odihnă (cel puțin 7 ore pe noapte pentru un adult),
- mișcare (mersul pe jos, mersul cu bicicleta, înotul),
- ridicarea consumului de lichide (apă, ceai, sucuri de fructe și legume proaspete).
Sfaturi utile
- îndulcirea smoothie-urilor cu:
* o linguriță de miere,
* o jumătate de banană,
* 2-3 bucăți de curmale fără semințe.
- prepararea salatelor:
* este recomandată înlocuirea oțetului cu zeamă de lămâie (vitamina C),
* îmbogățirea cu 1-2 linguri de semințe crude (semințele de floarea soarelui, semințe de dovleac),
* îmbogățirea cu 1-2 lingurițe de semințe (in, susan, cânepă).
- se recomandă rotirea ingredientelor,
- folosirea alternantă a diferitelor tipuri de ulei, presate la rece (măsline, in, cânepă, dovleac, nuci etc.).
Aceste acțiuni pot reduce semnificativ stresul, simptomele asteniei și pot susține organismul care este atât de expus în această perioadă schimbărilor și factorilor de mediu.